divendres, 15 d’agost del 2008

Història de la música (IV)

Venga, avui toca un saxofonista (per seguir la seqüència piano-saxo-piano...).

Un dels saxofonistes més transcendental de la història a siguts sens dubte Charlie Parker "The Bird".

Va ser un dels principals fundadors de l'estil bebop; per la gent que no està en el món del jazz és com jazz però molt ràpid (perdoneu gent del jazz). Parker no segueix el swing que fins aleshores es coneixia, ell es basa en la improvització sobre la melodia i estructura del tema (tema, solos, tema). Ha composat temes del Real Book com: Anthropology, Ornithology, Scrapple From the Apple, Ko Ko, Now's the Time, Parker's Mood.

Aquest noi va aprendre a tocar el saxo de manera autodidacta, observant els grans de l'época (Lester Young, Ben Webster...). Charlie Parker va anar a viure a Nova York, allà treballava fregant plats i poden escoltar cada nit a Art Tatum en directe. (jo fregaria els plats que fessin falta per poder veure un pianista d'aquest nivell cada nit). Al 1935, amb quinze anys va començar a exercir de músic professional, al 1940 va tocar per primera vegada amb Dizzy Gillespie (trompetista important en el món del jazz), aquest trompetista va ser el seu alter ego musical. Juntament amb Dizzy, Charlie va gravar una sèrie de discos de jazz, que avui en dia es consideren clàssics del jazz.

Ah, també és d'Estats Units eh...

Al 1945 l'adició de Parker per l'heronia era màxima, per aquest motiu Dizzy Gillespie va deixar de tocar amb ell. Charlie Parker va ser ingresat perquè el seu cos ja no aguantava tanta heroina. Set mesos desprès, desintoxicat, va viure l'època més brillant i creativa, tot i que va tenir varies recaigudes...

En els seus últims anys de vida, Charlie Parker va tornar a tenir greus problemes amb les drogues i l'alcohol, això va fer que la seva carrera empitjorés. En el 1954 se l'hi va morir la filla, ell es va intentar suïcidar dos vegades, però finalment va morir al 1955 a conseqüència d'un atac de riure davant un televisor. (drogues...)

Avui podeu escoltar un tema de jazz de Charlie Parker en la pàgina:
www.charlie-bird-parker.com

Per més informació: wiki ó http://www.apoloybaco.com/charlieparkerbiografia.htm


Si teniu la possibilitat de mirar la pel·lícula Bird (inspirada amb la vida de Charlie Parker i dirigida per Clint Eastwood, al 1988) mireu-la!!

P.D.: Segurament aquest bloc no és tant interessant com els altres perquè ja ser que el jazz és massa comercial i popular... Molts incults diuen que és aburrit i monotom (no ho entendre mai: jo m'ho passo de puta mare i cada segon no em deixo de sorprende).