dissabte, 16 d’agost del 2008

Història de la música (V)

Ray Charles, cantant i pianista de soul, R&B i jazz, negre i cec desde petit. Si voleu llegiu aquest bloc, mentrestant podeu posar al you tube les següents cançons per anar-vos ambientat: I got a woman, A song for you, Mess around, Hit the road jack, What'd I Say, Georgia on my mind, Shake A Tail Feather (amb Blues Brothers)... Quines cançons més genials!! Ray Charles va néixer a Georiga (Estats Units per variar), és un tio molt peculiar, amb una personalitat pròpia i una forma de tocar i cantar única. Ray Charles va ser autodidacta tot i que va anar a una escola de música i va rebre classes mitjançant el codi Braille.
Ray Charles va construïr un estil únic que barrejava estils com gospel, blues i R&B, tot i que era conegut com "el geni del soul" (the genius of soul). Ray va rebre fins a 12 premis Grammy. Músics com Diana Krall, Quincy Jones, Norah Jones, Blues Brothers, Jerry Lee Lewis, Fats Domino han tingut el plaer de poder tocar amb Ray Charles.

Ray Charles sempre ha defensat els drets humans, una vegada, quan anava a fer un concert a Geòrgia en un club on no deixaven entrar gent de raça negra, a l'últim moment va cancel·lar el concert.

Als anys 60 hi va haver un gran boom de Ray Charles, on durant mesos i mesos va estar al cap davant de les llistes d'éxits i de vendes, però a finals dels 60 el van detenir per possesió de drogues (cavall). Això va fer retirar-lo dels escenaris, tot i que gràcies a una ràpida recuperació va tornar en el món de la fama amb el tema "Let's Go Get Stoned" de 1966 ("Anem a Colocar-nos").

Al you tube es pot trobar un video impressionat de Boogie (estil de música molt festiu on predomina el piano) on toca Ray Charles juntament amb Jerry Lee Lewis i Fats Domino (dos grans pianistes de boogie) -> http://es.youtube.com/watch?v=z_k-CL3dJ8k
Jo haguès pagat el que fos per ser allà... Al final del video es pot veure com versionen Jambalaya (cançó tradicional country) i quan canta Ray Charles és impressionant: quina veu, quina personalitat, el millor.

També hi ha un altre video on es poden veure varis Déus de la música tots junts, com Ray Charles, James Bronw, Jerry Lee Lewis, Little Richard... L'enllaç és el següent: http://es.youtube.com/watch?v=kmIRgZbzoJ8&feature=related (desfase d'alta qualitat, quina festa!)

La gran recomanació del dia és "Ray" la pel·licula, és únicament genial, tracta de la vida de Ray Charles. L'actor principal que fa de Ray Charles el va escollir el mateix Ray Charles en persona, l'actor es va assentar davant d'un piano i Ray Charles li va dir toca! Ray Charles va donar el vistit blau a l'actor principal, a l'actriu que fa d'Aretha (mare de Ray Charles) i al guió en general (van traduïr tot el guió a Braille perque Ray Charles el poguès llegir). Ray Charles es va morir uns mesos avans de l'estrena de la pel·lícula, al 2004, per culpa de problemes de fetge.

P.D.: No se si ho haureu notat però estic enamorat de Ray Charles, fantàstic!! De lo millor que he viscut mai: Energia, sentiment, expressió, personalitat, qualitat, GENIUS.